Aansprakelijkheidsrisico bij werkschoenen met steunzolen

Fysiek belastende beroepen kunnen veel verschillende voetklachten veroorzaken. Denk hierbij aan beroepen waarbij men veel staat, loopt, machines bedient of werkt aan een productielijn. Vaak zijn werkschoenen een vereiste bij dit soort beroepen. Echter ontstaat er een aansprakelijkheidsrisico wanneer de standaard inlegzool uit de werkschoen wordt gehaald en wordt vervangen door een eigen steunzool. In dit blogartikel leest u meer over het voorkomen van voetklachten, maar toch werkschoenen te kunnen dragen die voldoen aan de productveiligheid.

Bij fysiek belastende beroepen komen veelal de onderstaande voetklachten voor:

Bij deze voetklachten kan een steunzool de oplossing bieden. Echter gaat dit soms niet samen met de productveiligheid van werkschoenen. Deze schoenen zijn er in diverse uitvoeringen. Bijvoorbeeld met een beschermde neus, ondoordringbare plaat in de loopzool of een antislipzool. Daarnaast zijn werkschoenen vaak waterdicht, chemisch resistent, antistatisch en elektrisch geleidend.

Certificering van werkschoenen

Omdat werkschoenen aan specifieke eisen moeten voldoen, worden deze gekeurd door TÜV Rheinland Nederland. De werkschoen wordt dan gecertificeerd volgens de Europese NEN-EN-ISO 20345:2011 Safety (veiligheidsschoen), 20347:2012 Occupational (werkschoen) en 20346:2012 Protective (beschermschoen) normen. Wanneer de standaard inlegzool uit de schoen wordt gehaald en wordt vervangen door een eigen steunzool, dan vervalt de certificering van de werkschoen en ontstaat er een aansprakelijkheidsrisico. De inspecteur van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid voert regelmatig inspecties uit met betrekking tot de productveiligheid van werkschoenen.

Werkschoenen met steunzolen én certificering

Gelukkig bieden diverse schoenmerken een oplossing voor het aansprakelijkheidsrisico. Voorbeelden zijn EMMA, Elten, Neskrid en Atlas. Bij het aanmeten van een steunzool in een werkschoen dient uw podoloog zich te houden aan de instructies van de betreffende schoenfabrikant. Bij EMMA is dit:

Richtlijnen voor het vervaardigen

De zool moet worden gemaakt volgens de richtlijnen van de fabrikant. Bij EMMA moet dit bijvoorbeeld een driekwart zool zijn. Er mag geen materiaal onder de neusbescherming te vinden zijn.

Registratie van afdekmateriaal

Er moet speciaal afdekmateriaal worden gebruikt bij de vervaardiging van de steunzool. Op de verpakking van dit afdekmateriaal staat een registratienummer die via emmasafetyfootwear.com wordt aangemeld. U krijgt een bevestigingsmail voor de administratie. Met een watervaste stift wordt de naam en het registratienummer onder de zool geschreven.

Kan ik een steunzool in mijn werkschoen dragen?

Vind een praktijk

Wilt u werkschoenen met steunzolen én certificering? Onze Podozorgers kunnen u daar over informeren. Klik op de onderstaande knop en vind een Podozorg praktijk bij u in de buurt.

Vind een praktijk

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door RiaFlokstra. Zij is (register) podoloog, MSU-echografist, pedicure en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Onze patiënten aan het woord

Lees alle ervaringen

arrow_circle_left
  • format_quote

    Ervaring van Ria

    “Ik ben zeer tevreden over mijn steunzolen. Vanaf de eerste dag heb ik ze hele dagen in m'n schoenen zitten.”

  • format_quote

    Ervaring van Marieke

    “Duidelijk overleg over de doelen en voortgang van de behandeling. Er wordt verder gekeken dan de klachten om onderliggende oorzaken te achterhalen.”

  • format_quote

    Ervaring van Daniël

    “Ik ben zeer zeer tevreden over de wijze waarop de podoloog van Podozorg de pijn in mijn voet heeft verholpen. Ik liep al zeker een jaar met pijn in mijn rechter voorvoet!”

  • format_quote

    Ervaring van Nancy

    “Mijn dochter was meteen gewend aan de steunzolen, draagt de zolen elke dag en heeft ook geen last meer van haar achillespees.”

  • format_quote

    Ervaring van Jolanda

    “Heel veel behandelingen gehad, maar niets werkte tot ik bij Podozorg Almere kwam.”

arrow_circle_right
Veelgestelde vragen omtrent podologie

Veelgestelde vragen

Bekijk alle vragen

  • Wordt mijn behandeling vergoed?

    Klik op de onderstaande knop en controleer of uw behandeling wordt vergoed door uw zorgverzekeraar. Mocht de polis van uw zorgverzekeraar er niet tussen staan, dan kan het zijn dat de vergoeding hiervan niet bij ons bekend is of er geen dekking is. Raadpleeg in dat geval uw polisvoorwaarden.

    Controleer uw verzekering

  • Komen voetklachten veel voor?

    Maar liefst 70% van de Nederlandse bevolking krijgt in zijn of haar leven last van voetklachten. Van deze klachten bevindt 60% zich in de voorvoet. Wilt u meer weten over een specifieke voetklacht? Maak dan gebruik van onze klachtenwijzer.

    Naar klachtenwijzer

  • Hoe werkt een podotherapeutisch onderzoek?

    Een voetenonderzoek bij een (register) podoloog of podotherapeut kan de exacte oorzaak van vele klachten aan het licht brengen. De podoloog is een deskundige op het gebied van voetklachten, maar kijkt ook verder naar de algehele lichaamshouding. En in die houding, waaruit ook nek en schouderklachten kunnen ontstaan, ziet men vaak de oorzaak ontstaan in de stand van de voeten. Wilt u meer weten over het podotherapeutisch onderzoek? Klik dan op onderstaande knop.

    Naar podotherapeutisch onderzoek

  • Hoe vind ik een praktijk bij mij in de buurt?

    Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een Podozorg podoloog bij u in de buurt! Met onze praktijkzoeker vindt u gemakkelijk de dichtstbijzijnde praktijk op basis van uw plaatsnaam of postcode.

    Naar praktijkzoeker